Opgelet voor teken!

Deze periode gaan er heel wat klassen op openluchtklassen. Bij een wandeling in de natuur zou je kind teken kunnen oplopen. De leerkrachten zullen hierop zeker de aandacht vestigen. Echter het hele lichaam moet worden gecontroleerd.

Daarom vragen we om bij thuiskomst je kind zeker na te kijken op teken. Ze hechten zich graag op warme plekken zoals achter de oren, in de ellebogen, de lies, de billen, die knieholte, … Als een teek wordt gevonden dan moet deze direct worden verwijderd. Dit kan met een pincet of met een tekentang. In elke supermarkt of apotheek kan je deze kopen.

Nadien is het ook belangrijk om de tekenbeet op te volgen. De beet zelf zorgt voor een bobbeltje op de huid waarin de teek zich heeft vastgehecht. Als er daarna meer roodheid of kringen rond de beet ontstaan, moet je naar de dokter. Noteer zeker de datum en plaats op het lichaam waarop je de tekenbeet hebt vastgesteld. Contacteer de school bij vragen.

Tijdens de openluchtklassen hebben de leerkrachten tekenwerende sprays bij. Een teek kan echter veel verdragen. Daarom is het zo belangrijk dit thuis nog eens goed te controleren!

Indien je kind een tekenbeet heeft opgelopen tijdens openluchtklassen, dan zal de leerkracht dit bij thuiskomst aan de ouders doorgeven.

Meer info:
In de folder: https://www.itg.be/Files/docs/Reisgeneeskunde/Teken-watjezekermoetweten.pdf
Op de website van Tekennet: https://tekennet.wiv-isp.be/ticks